Centrul Regional pentru Dezvoltare

IFMisiunea: Misiunea Centrului Regional pentru Dezvoltare „STABILITY” vizeaza promovarea principiilor democratice si dezvoltarea societatii civile prin intensificarea activitatii sociale a populatiei in regiune pentru imbunatatirea conditiilor sociale.

 

Istoria: Centrul Regional pentru Dezvoltare „STABILITY” si-a initiat activitatea in UTA Gagauzia in anul 2006 la initiativa liderilor profesionisti, vizind 6 directii: integrarea in UE, transformarea conflictelor, dezvoltarea comunitatii, crestera potentialului economic, prevenira coruptiei si consolidarea societatii civile. La inceputul functionarii Centrul Regional pentru Dezvoltare „STABILITY” in UTA Gagauzia a existat o lipsa de conexiune in munca constructiva dintre comunitati din diferitele parti ale Republicii Moldova, UTA Gagauzia, Transnistria si raionul Taraclia. Aceasta este principala problema a creerii si inregistrarii a Centrului Regional pentru Dezvoltare „STABILITY”. Inca una dintre provocarile de baza ale initiativei de infiintare a organizatiei a fost diferenta de grai in cadrul acestor trei spatii. Aceasta a fost una dintre importantele cauze care explica nivelul scazut asociativ al sectorului de dezvoltare in UTA Gagauzia.

 

Scopuri: Activitatea Centrului Regional pentru Dezvoltare „STABILITY” vizeaza: Promovarea ideii de dezvoltare a societatii democratice Atragerea cetacenilor in procesul de luare a deciziilor; Cresterea activitatii sociale a populatiei; Protectia principiilor democratice; Aderarea la pozitia de neutralitate in relatiile cu diferite parti; Formarea relatiilor de parteneriat in cadrul comunitatilor in ordinea de a cauta resurse; Dezvoltarea cailor non-standard de solutionare a problemelor sociale; Suportul transparentei in procesele legislative si executive; Imbunatatirea informarii publice; Imputernicirea cetatenilor cu responsabilitate pentru schimbarea statului; Imbunatatirea conditiilor sociale si cresterea bunastarii fiecarui cetatean; Cultivarea tolerantii si a aitudinii culturale; Suportul dezvoltarii retelelor de organizatii; Propunerea cercetarilor pentru dezvoltarea institutionala; Promovarea politicii publice; Prevenirea coruptiei in toate sferele; Asigurarea egalitatii sexelor a drepturilor egale si a oportunitatilor pentru realizarea acestora.

 

Potentialul Organizatiei: Centrul „STABILITY” participa la procesele centrate pe reglare a activitatii ONG, indreptindule pe calea democratica si legitimitate. Centrul a participat activ la dezvoltarea legii in organizatiile publice, acceptata de Adunarea Nationala (Parlament) a UTA Gagauzia in 2001, la imbunatatirea legii tineretului si certificarea regulilor ONG, acceptata de Ispolcom (Puterea Executiva) a UTA Gagauzia in 2004. Rezultatul pozitionarii centrului „STABILITY” in cadrul promovarii tolerantei si transparentei, ca una dintre principalele metode de lucru a devenit o puternica cooperare cu autoritatile locale si regionale a UTA Gagauzia, raionul Taraclia si Besarabca. Centrul poseda un grup de angajati inalt-profesionisti, o echipa de facilitatori si traineri care au antrenat peste 140 de lideri si membri ai ONG regionale pe parcursul a trei ani in calitate de creatori de echipe. Potentialul Echipei In 2002 noi am organizat Forumul pentru ONG la care au participat circa 60 de ONG; In 2003 am condus cu succes al doilea Forum al ONG unde au fost prezente peste 90 de ONG. La acest Forum am incercat sa unim pozitiile mai multor ONG pentru promovarea politicii comune a sectorului nonguvernamental; Intre anii 2004 si 2006 la traininguri si seminarii conduse de noi in cadrul programelor „Dezvoltarea Comunitatii” si „Dezvoltarea sectorului asociativ” au fost antrenate peste 80 de ONG din Sudul Moldovei. In anul 2004 la nivel local, national si international au fost organizate 15 seminarii si 4 mese rotunde pentru stabilirea relatiilor de parteneriat. 68 de ONG au luat parte la aceste actiuni. In anul 2005 am initiat lucrul cu agentii comerciali care au efectuat activitatea in regiune. In colaborare cu asociatiile producatorilor agricultori „TAR-AGRO” si „AG-AGRO” in cadrul programului „Initiativa responsabilitatii sociale” PFIP finantata de USAID, au fost organizate seminarii si traininguri pentru antreprenorii din 8 sate. In 2005 am pregatit al treilea Forum regional al ONG in cooperare cu Ispolcom al Gagauziei si Departamentul Justitiei. Am discutat acceptarea regulilor certificatelor ONG in UTA Gagauzia. Am ajuns la Acordul dintre OSCE si IOM in cadrul dezvoltarii regulilor cu ONG si Organul de Persecutie al UTA Gagauzia in domeniul prevenirii traficului uman. In 2005 am acordat ajutor la identificarea a peste 100 de femei din 18 localitati care au suferit in urma traficului. Am acordat suport activitatii a doua organizatii: Centrul impotriva traficului uman „Insula Sperantei” si organizatia femeilor „LERA” (ambele create de catre femeile de care au abuzat traficantii) in colaborare cu Organizatia Internationala pentru Migratie.

 

Parteneri: Am avut si avem o cooperare pozitiva cu organizatiile internationale, mass-media: Organizatia Internationala pentru Migratie – Irina Todorova, Lilia Cojocaru, Corpul Pacii – Silvia Bicenco, OSCE –Eleonora Grosu, Consiliul Informational Central al Europei – Lilia Snegureac, Catolic Relief Service – Criatin Darmawan Albania Program, Mercz Corps- Nick Macdonald, Societatea „Credinta”. Sectia Moldoveneasca din cadrul Societatii Internationale pentru Drepturile Omului, Dumitru Chirtoaca –Coalitia pentru alegeri democratice si corecte. Ziaristii din urmatoarele mass-media: The Guardian –David Hearst, producatorii asociati- Felix Golubev Canada Toronto, Finantial Times, Tribune, The Red International Aid Elena Nianencova din Belarusia, Alexander Panamarev –Hit FM, Sergiu Sudev –GRT, Alexandru Volcov – Vesti Gagauzii.

 

Experienta si Oportunitati: Centrul are la dispozitie: 2 calculatoare INTEL Pentium, un copiator, o imprimanta, un scanner, un fax, un note-book Samsung, telefon, o camera video si access la Internet. Un automobil inchiriat pentru o perioada indelungata. Centrul are experienta in urmatoarele domenii: Planificarea strategica a organizatiei Colectarea fondurilor Proiecte profitabile de dezvoltare pentru organizatii Managementul resurselor umane si atragerea voluntarilor Conducerea Crearea retelelor organizatiilor nonguvernamentale Estimarea influentei organizatiei Solutionarea conflictelor Dezvoltarea tolerantei Dezvoltarea initiativei sociale Suportul caritatii Managementul PR in ONG Prestarea serviciilor sociale

 

Angajatii Centrului „STABILITY”:

1)Directorul executiv Vitalie Burlaca absolvent al Universitatii de stat, facultatea – relatii internationale si limbi straine. Trainer in domeniile: transformarea conflictelor, planificarea strategica, managementul resurselor umane, PR. Antrenat de catre Consiliul European la Strasbourg – „Transformarea conflictelor si munca tineretului multicultural” in aprilie 2005, FPDL (Romania) – „Planificarea strategica participativa” in iulie 2004, Golubca (Rusia) – „ Solutionarea conflictelor” in octombrie 2005, „Instrumentele trainingului si planificarea seminariilor”, Conciliatian Resourses (Marea Britanie) „Solutionarea conflictelor” in Abhazia in iunie 2006, scoala NATO in Azerbaijan „Construirea pacii in lumea contemporana” in Decembrie 2006. Este organizatorul celui de al treilea Forum regional al ONG.

 

2) Coordonatorul proiectului „Femeile o pot face” Tatiana Allamuradova este antrenata prin corespondenta la facultatea relatii internationale a Universitatii de Stat din Moldova, in sectorul nonguvernamental este din 1996, incepind cu organizatia tineretului locala. Din 2001 pina in 2005 este directorul executiv al Centrului CONTACT-Comrat, din 2005 coordonatorul proiectului „Femeile o pot face”, agent profesionist in colectarea fondurilor in Centru si UTA Gagauzia, trainer la nivel international, expert. Antrenata in SUA in cadrul programului CONEXIUNI COMUNITARE.

 

3) Vitalii Peev – coordonator coruptie. Absolvent al Universitatii de Stat Comrat, specialitatea – agricultor. In anul 2003 pe linga Ministerul Transportului s-a specializat in functia „expert al testarii instrumentale a mijloacelor de transport”. Intre anii 2003 – 2007 manager si expert superior in cadrul statiei de testare instrumentale a mijloacelor de transport „Saxan” SRL.

 

4) Contabil-sef – Ana Petrova.